Kokosolie

Op deze pagina leest u alles over kokosolie en alle zaken die hiermee te maken hebben.

Kokospalm
De kokospalm behoort tot de palmenfamilie (Palmae of Arecaceae) het is ook het enige soort in het geslacht kokos, kokos is daarmee een monotypisch geslacht. De plant komt aan zijn naam doordat de kiemopeningen lijken op het gezicht van een aap, welke in het Portugees coco wordt genoemd. De palm kan wel tot 30 meter hoog worden en heeft 4 tot 6 meter lange bladeren. De oude bladeren vallen af, maar de bladvoeten blijven gewoon zitten en vormen zo de stam. De stam is een schijnstam, omdat deze niet op de gewone wijze wordt gevormd zoals bij een boom, maar door stapeling van de bladvoeten.

Verspreiding van de palm
Volgens sommige komt de palm van nature voor in India, terwijl andere het noordwesten van Zuid-Amerika aangeven als oorsprongsgebied. Uit fossiele vondsten in Nieuw-Zeeland zijn er soort gelijken planten gevonden en het blijkt dat die er al meer dan 15 miljoen jaar geleden groeiden. Er zijn zelfs nog oudere vondsten gedaan in India (Rajasthan). De kokospalm komt bijna in alle tropische gebieden voor. De verspreiding is zowel natuurlijk op wijze als door zeevaarders gebeurd. De kokosnoten zijn robuust genoeg om grote afstanden af te leggen, ze zijn zelfs gevonden voor de kust van Noorwegen.

Hoe groeit een palmboom
De kokospalmen groeien op zandgrond en zijn zeer tolerant voor zout. De palm groeit in de volle zon en heeft jaarlijks 750 tot 2000 millimeter regenval nodig. Ook moet de luchtbedvochtigheid hoog zijn, ongeveer 70 tot 80 % voor een optimale groei. De palm bloeit het hele jaar door.

Kokos is een vrucht
De kokosnoot ook wel klapper genoemd. De Indische vertaling is ‘kelepa’, dat is eigenlijk geen noot maar een steenvrucht, waarvan het mescocarp niet vlezig maar vezelig is. Binnenin zit een harde endocarp, dat het zaad omgeeft met 3 duidelijk zichtbare kiemopeningen zijn de overblijfselen van de in aanleg uit 3 vruchtbladen bestaande vrucht.

De palm is een eenzaadlobbige en het zaad bestaat ook maar uit 1 kiemlob. Dat het transport van het reserve voedsel naar de kiem plant verzorgt. Het reserve voedsel in het zaad bestaat uit wit, vet, vezelig kiemwit ook wel endosperm genoemd. Het kokos dat onder andere gedroogd als kokosmeel in de handel komt, en een half troebele vloeistof (kiemwit) ook wel klapperwater of kokosmelk genoemd. Bij een volledige rijpe vrucht bestaat al het kiemwit uit het vezelige kiemwit.

Hoe wordt kokos gebruikt
Kokos kan je zowel vers als gedroogd gebruiken in de keuken.

In de Oosterse keuken komt kokosmelk vaak voor, dat is een vloeistof die wordt verkregen door geraspt kokos te mengen met warm water en vervolgens uit te knijpen. Je kunt het bij de Toko kopen kleine, geconcentreerde blokken soms onder de naam creamed coconut of Santen, dat is de Indonesische naam ervoor. Kokosmelk en room zijn ook te koop in blik.

Kokosolie
Kokosolie is een tropische olie, die wordt verkregen door het persen of extractie van het witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm (Cocos nucifera). Er bestaat de zogenaamde virgin variant en de ontgeurde variant. De virgin variant wordt gewonnen door koude persing waarbij de termperatuur van de olie zo laag mogelijk blijft. Hierdoor blijven vitamines en positieve eigenschappen van de kokos behouden. Naast de goede eigenschappen blijft ook de specifieke kokossmaak en geur bewaard. Dit in tegenstelling tot de ontgeurde versie van de kokosolie, deze wordt na persing nog met behulp van stoom ontdaan van de kenmerkende geur, helaas heeft dit ook invloed op de vitamines die oorspronkelijk in de olie zaten.

U vind de kokosolie bij u lokale reform of kijk op hier

De kokosnoot
De kokosnoot kan worden gedronken en is erg gezond, doordat er geen ziekteverwekkers in zitten en het laurinezuur bevat wat bacterieën en virussen kan doden. Het wordt vaak gebruikt als ingrediënt voor Piña Colada. In sommige Aziatische landen is het vrij gebruikelijk om de gehele noot in ijs te koelen en na opening leeg te drinken en het jonge, zachte vruchtvlees uit de kokosnoot te lepelen.

Van Kokosvezels worden onder ander touw, kokosmatten en borstels gemaakt.

Kokos werkt laxerend. Kokosolie is de gezondste olie die er bestaat. Het is ideaal om in te bakken, te wokken, te braden en zelfs frituren. Waarom? Kokosolie bevat 92% gezond verzadigd vet met slechts maximaal 2 % meervoudig onverzadigde vetzuren. Hierdoor is kokosolie 300 keer minder vatbaar voor oxidatie dan bijvoorbeeld lijnzaadolie en 5 keer minder dan olijfolie. Kokosolie kan gemakkelijk ongekoeld 2 jaar goed blijven zonder dat het vies eruit gaat zien. Het kan verwarmd worden op hoge tempraturen en dit keer op keer zonder dat er zich transvetten en vrije radicalen gaan vormen.

Kokos gerechten
Bekijk ook onze gerechten