Niet niet eten

Om snel af te vallen lijkt stoppen met eten een goede oplossing. In dit artikel gaan in op deze verkeerde aanname.

Waarom eten we?
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig, om deze binnen te krijgen eten wij.

Voedingsstoffen
De voeding die wij tot ons nemen is onder teverdelen in vloeibaar en vast. Onze spijsvertering haalt de benodigde stoffen uit het eten. Bij vloeibaar voedsel kan ons lichaam dit vrijwel direct omzetten, bij vast voedsel dient het voedsel echter eerst afgebroken te worden tot deeltjes die klein genoeg zijn om in het bloed opgenomen kunnen worden. 

Niet eten
Ons lichaam heeft een basis hehoefte aan energie en bouwstoffen en probeert deze aan ons voedsel te ontrekken. Op het moment dat we niks eten zal het lichaam de reserves aanspreken. Door het verbranden van de reserves verliezen we gewicht. Onze reservers worden immers opgemaakt. Doordat het lichaam echter zijn reservers aan het opmaken is zal het ook zuiniger omgaan met de reserves hierdoor dat het lichaam zijn uiterste best om het optimale rendement te halen uit de reserves zodat deze zo lang mogelijk mee gaat. Als de reserves op zijn heeft het lichaam natuurlijk een behoorlijk probleem! Doordat het lichaam zich in de noodstand bevind zal elk voedsel dat je eet maximaal benut worden en ook maximaal gebruikt worden om de reserves weer zo snel mogelijk aan te vullen. Gevolg is dat alles wat aan gewicht verloren is gegaan er direct weer aan komt!

Niet niet eten
Wanneer je lichaam het idee heeft dat voedsel schaars is zal het zo zuinig mogelijk met het aanwezige voedsel, je lichaam zal proberen een maximale reserve aan te leggen. Andersom werkt deze redenatie ook, wanneer je lichaam het idee heeft dat voedsel overvloedig voor handen is dan zal het minder onnodige balast in de vorm van reserves aanhouden. Immers er is genoeg voedsel want je lichaam krijgt een constante toestroom van voedingstoffen. Dus door niet niet eten, maar juist meer kwalitatief goed voedsel te eten is het mogelijk af te vallen door meer te eten.

Kwaliteit, niet kwantiteit!
Vaker op de dag eten betekend niet per definitie meer eten, we hoeven nog steeds maar alleen aan onze nomrale energie behoefte te voldoen. Hou het bij kleine porties vooral gezonde voeding. Denk hierbij aan groenten, fruit, vis en mager vlees. Mochten je willen snoepen neem bijvoorbeeld een appel of een wortel.

Geduld is een mooie zaak
Niet eten werkt inderdaad om snel gewicht te verliezen, het schopt echter ook de complete huishouding in je lichaam door elkaar. Voor een blijvend resultaat is een rustige afbouw van levensbelang. Zo eraf is ook weer zo eraan. Dat kan handig zijn voor sporten met gewichtsklassen, maar in het normale leven volstrekt onwenselijk.

Met een kleine inspanning is een hoop te bereiken, echter als het heel erg makkelijk was zou iedereen op het ideale gewicht zitten.